Melyik főzőlapot válasszam: indukciós, kerámia vagy gáz főzőlapok?
Jeleneleg a legkorszerűbb főzőlapok az ún. indukciós főzőlapok. A szakirodalom szerint az indukciós főzőlapok hatékonysága kb. 80%, míg a kerámialapos főzőlapoké kb. 50 % és végül a hagyományos főzőlapoké kb. 30%. A kerámia főzőlapok sokkal gyorsabban reagálnak a bekapcsolásra, a kikapcsolásra és melegítésre, mint a gázégős főzőlapok. Bekapcsoláskor már azonnal melegítenek, szinte a gázosokkal versenyezve, de a kikapcsolás után van 1-2 perces hőmaradványuk, ami ugyan kisebb, mint a régi főzőlapoké.
Az indukciós főzőlapok előnyei
Leggyorsabb, legkorszerűbb, leginkább enegergiatakarékos működés az indukciós főzőlapoktól várható. Miután itt nincs is hagyományos értelemben vett felmelegedés és lehűlés, így a hőtehetetlenség szinte nulla. A szakirodalom azt mondja, hogy a hagyományos gázos főzőlapok hatékonysága kb. 30%, míg az elektromos főzőlapok hatékonysága 50% körül alakul, ehhez képest az indukciós főzőlapok elérhetik a 80%-os hatásfokot is. De tény, hogy egy adott étel elkészítéséhez az indukciós főzőlappal kb. 40%-kal kevesebb energiát kell elhasználnunk, mint a korábbi kerámiával főzőlapokkal. Úgy is számolhatunk, hogy az az étel, ami a kerámia lapon 10 perc alatt fort fel, az az indukciós főzőlapon alig 6 perc alatt felforr. A kérdés tehát nem az, hogy az indukciós főzőlap élettartama során megtérül-e a magasabb ára, hanem csupán az, hogy 1 vagy 2 év múlva hozzuk már be a többletköltséget. Ez pedig azon múlik ki mennyit használja. Aki hosszútávon gondolkodik, annak nem kérdés, mindenképp érdemes a legkorszerűbb és leginkább energiatakarékos megoldást választania vagyis az indukciós főzőlapot. Arról nem is beszélve, hogy az gyorsasága, rugalmassága és teljesítménye azonnal meglátszódik, az 1 lapos különálló indukciós főzőlapok már igazán elérhető áron megvásárolhatóak. Válassza a minőséget itt is, a legjobb befektetés egy minőségi eszköz választása mindenki számára.
Milyen edényekkel használhatom?
Fontos még tudni, hogy az indukció azaz elektromágneses indukció elvén működő főzőlap használatához olyan edényekre van szükségünk, amelyek mágnesezhetőek. Az indukciós alkalmasság könnyen ellenőrizhető pédául úgy, hogy ha mágnesezhető az edény (pl. egy hűtőmágnessel könnyen elelnőrizhetjük), akkor használható a főzőlapon is. A hagyományos zománcozott edények is nagy számban jól használhatóak.