Hozzávalók:
- 0,5 kg pecsenyekacsamáj
- 1 szép érett körte
- 1 közepes fej vörös vagy salottahagyma
- 1 evőkanál cukor
- 10 dkg vaj
- 1 dl konyak
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A májat többször átmossuk, az ereket eltávolítjuk belőle. Apró darabokra vágjuk. A körtét meghámozzuk, apró kockákra vágjuk.
Egy serpenyőt melegíteni kezdünk, rászórjuk a cukrot, majd azonnal rádobjuk a szálára vágott hagymát. Alacsony lángon karamellizálódni kezd a cukor, a hagymát eközben üvegesre pároljuk.
A feldarabolt májat és a körtekockákat a hagymás keverékhez öntjük nagyjából addig, míg a májból távozó nedvesség el nem tűnik a serpenyőből.
Az ízek fokozására a keveréket felöntjük 1 dl jó minőségű konyakkal vagy egyéb édesített borpárlattal, valamint a felkockázott hideg vajat is ekkor adjuk hozzá.
Jöhet egy kis fűszerezés: mivel a konyak már önmagában elég intenzív ízeket okoz, így a főzés végéig már csak frissen őrölt borsot és zúzott fokhagymát adunk hozzá.
A teljes főzési idő nagyjából 25 perc.
Az elkészült májragut kissé kihűtjük és egy késes aprító segítségével finom textúrájú krémmé daráljuk. Az aprítás során ízlés szerint sózzuk. Az elkészült krémet csatos üvegbe töltjük és fogyasztásig hűtőben tároljuk.
A házi májkrém eltarthatósága 1 hét.
Az étel elkészítésénél a Healthy&Tasty HT2003 kerámia bevonatos tapadásmentes serpenyője, illetve a Domo DO9144M aprítókészlet volt segítségünkre.